Toeleveringsketen

In het vorige blog heb ik uitgelegd hoe men met toeleveranciers geld kan verdienen. De beschikbaarheid van een volledig holistische toeleveringsketen zal echter nog even op zich laten wachten. Een holistische toeleveranciersschakel zal naar mijn mening bestaan uit een volledig digitale presentatie van het bedrijf, met al haar technologische vaardigheden, kwalitatieve prestaties, capaciteit en beoordelingen vanuit de markt. Een digitale print van het kunnen van je bedrijf, waar het bedrijf een gedeeltelijk aanlevering in data heeft, zodat de objectieve beoordeling of weging van de schakel mogelijk is.

Door een platform algoritme te raadplegen zal deze de beste toeleveranciers voor het onderwerp voordragen met inachtneming van de beschikbaarheid van de grondstoffen, logistiek, kwalitatieve, prijs, rating en doelgroep. De techniek van 3D printers integreren diverse materialen, zoals sensors en materiaaleigenschappen in een bewerkingscyclus. De productielocaties zijn lokaal geworden om zo de transportkosten en geopolitieke risico’s te verminderen. De factor arbeid is grotendeels overgenomen door gerobotiseerde systemen. De AI-systemen zijn steeds beter geworden in het voorspellen van de vraag en het samenstellen van toeleveringsketens voor het product dat op dat moment nodig is. Daarbij zal de vraag: Hoeveel van de toegevoegde waarde die ik doorgeef in de keten bestaat uit afval? steeds groter worden. De vraag naar een efficiënter gebruik van grondstoffen en beperkte energie zal ook mijn eigen core business onder druk zetten. Een techniek waar je 40 tot 90 procent van het oorspronkelijke materiaal verwijdert om tot een product te komen is inefficiënt. Als de materiaaleigenschappenrange van additieve productie gaat verbreden, zullen deze nieuwe technieken exponentieel stijgen en zo ook het uitsterven aankondigen van mijn vakrichting.

Hoewel het beeld van de toekomst nog ver weg klinkt, lag de komst van mobiel telefoonverkeer destijds ook ver weg. In 1993 begon het gsm-netwerk. Tien jaar later had bijna iedereen in de Benelux een mobiele telefoon.  Voor diegene die wat meer wil weten over de gevolgen van de technologische revolutie, adviseer ik het boek The fourth Industrial Revolution van Klaus Schwab te lezen. Volgens het betoog van Schwab is het aankomende tijdperk disruptief. Een tijdperk waarin ons milieuvraagstuk, artificial superintelligence, IoT, biotechnologie, een eerlijke machtsverdeling en de talloze maatschappelijke uitdagingen, samenkomen.

Op naar een betere wereld

Maar laten we niet doemdenken. Ik haal dan het verhaal in herinnering van het stadsbestuur van een grote stad in de Verenigde Staten die op een bepaald moment had berekend dat door het toenemende verkeer van paard en wagen, over een tijdsbestek van 10 jaar in de straten een hoogte van 1 meter aan paardenuitwerpselen zou liggen. Het bewijs dat technologische vorderingen, bedreigingen die in het verleden bedacht zijn achterhalen. Niet altijd vormt er zich een rechte lijn naar dystopie. Zolang we nu op de juiste zaken afkoersen en daar oplossingen voor bedenken, heb ik er wel vertrouwen in dat de maatschappij op een nieuwe tijd van welvaart afstevent. Het is ingewikkeld om op alle vraagstukken die zich in de toekomst afspelen nu al een antwoord te hebben. 

Maar het erover dromen zorgde ervoor dat ik een manier vond om dichter naar een fabricagemethode te komen waarbij het afstellen van een machine tot een minimum gebracht kon worden. Allemaal kleine stappen. Stappen die evenwel noodzakelijk zijn om vooruitgang te boeken naar een betere wereld. 

Ikzelf zou het aanmoedigen om met verschillende lagen in de toelevering in een overleg te stappen waarbij we spreken over de uitdagingen die ons in de toekomst te wachten staan. Op die manier vinden we antwoord op de vraag hoe we de toeleveringsketen kunnen verbeteren. De antwoorden zullen denk ik niet altijd gevonden worden. Wat we zeker zullen vinden is de inspiratie die nodig is om daadwerkelijk tot verandering te komen. Want verandering, met als doel verbetering, is de enige constante in het bedrijfsleven.

Laten we daarom meer samenwerken aan een toekomst met een wereld die in de behoeften voorziet van iedereen.

Graag tot ziens,

Berry Nouwens

Dit is het laatste blog van de zesdelige blogserie over de (toekomst van de) toeleveringsketen speciaal voor directie en inkopers werkzaam in de machine-industrie en apparatenbouw. Lees ze allemaal en ontdek hoe je met je toeleverancier geld verdienen kunt. Een keer sparren? Neem dan contact op.

PS

Binnenkort komen er weer nieuwe (verdiepende) blogs, volg ons hier of op LinkedIn, #PartSupplyNL

 

Ik wil meer informatie/telefonisch contact