In mijn vorige blog kon je lezen hoe wij vormgaven aan automatisering. We maakten daarmee een grote stap, maar ik kwam tot de conclusie dat als je echt van toegevoegde waarde wilt zijn, je dan voor de keten moet kiezen. Vandaag vertel ik graag wat meer over de toekomst van de toelevering en waarom deze gaat veranderen.

Survival of the …?

Met het vorm geven aan automatisering maakten we een grote stap, maar ik kwam tot de conclusie dat als je echt van toegevoegde waarde wilt zijn, je dan voor de keten moet kiezen. Vroeger heerste de wetmatigheid dat alleen de fysiek sterksten overleefden. De hedendaagse ervaring leert ons dat juiste diegene die de beste technologische vooruitgang maakt, de meeste kans maakt om te overleven. En nu komt er in mijn optiek een nieuwe tijd waarin diegene de zijn technologie het meest adaptief maakt, de beste kaarten heeft om te overleven.

Veranderingen in de vraag zorgen voor veranderingen in de toeleveringsketens

Holistische toeleveringsketens zullen de maat voor de nabije toekomst zijn. Als je hierin geïnteresseerd bent, raad ik je aan het boek Protean supply chains van James A. Cooke te lezen. Een goed boek over waar de wereld van supply chains zich mee bezig houdt en naartoe gaat groeien. Het boek gaat met name over handelsorganisaties die organisatiestructuren zoeken en aanwenden om de steeds snellere wereld te bedienen van producten en waar nodig risico’s proberen te mijden. De consumentenvraag verandert en zo ook de toeleveringsketen. Oké, ik bestel ook steeds meer online. Mijn verwoede pogingen om nog van de ‘oude wereld’ gebruik te maken en mijn benodigdheden op conventionele manieren te verkrijgen worden met de dag minder. Het gaan naar de winkel en het zien, voelen en vragen naar de specificaties is niet meer van deze tijd. Online bestellen biedt simpelweg te veel gemak. Je raakt ook verwend doordat je heel gemakkelijk de beste prestaties die webshops leveren met alle andere online shops kunt vergelijken. Het is nu zelfs zo dat als een webshop me informeert dat mijn bestelling pas na een week geleverd wordt, ik het een slechte webshop vind. E-commerce heeft me voorzien van nieuwe behoeften waar ik eerst geen weet van had.  Ik wil steeds beter geïnformeerd worden. Het gaat tegenwoordig zo ver dat op het moment ik mijn pakje uit aan het pakken ben, ik een mailtje krijg dat ik het pakje ontvangen heb. En nu weet ik niet beter en volg ik mijn pakje vanaf het moment dat het naar me verzonden wordt.

Wat betekent dit nu voor de totale toeleveringsketen?

Moet ik in de nabije toekomst een levertijd afgeven met een waarschijnlijkheidspercentage, een offerte van een benchmarkpercentage voorzien of moet ik mijn klant de klanttevredenheidsrate tonen zodat ze die met andere toeleveranciers kunnen vergelijken? Dit zijn natuurlijk prachtige initiatieven, maar eerlijkheidshalve wordt de ketenefficiëntie en dus de belangen van de klanten daar niet veel beter van. Het zijn gewoon maar marketingtrucs.

Eén platform

Waar het gemeenschappelijk belang wel erg van zou kunnen profiteren is van de integrale informatiestroom die door de hele keten loopt. Eén platform waar de informatie van elke toeleverancier door elke schakel loopt. Niet maar voor één keten, maar voor alles en iedereen. Een holistisch netwerk waarin je de meest economische, meest efficiënte weg kan bepalen van grondstof naar eindproduct en naar consument.  Dit gaat volgend jaar naar verwachting nog niet gebeuren, want hier zijn nog wel een aantal ego’s te overwinnen … Maar de 4e industriële revolutie gaat daar naar mijn mening wel een grote aanzet in hebben.

Voordat het zover is, kunnen we wel alvast wat doen. Zoals je eerder hebt kunnen lezen is het geen vereiste om gelijk met een ambitieus plan en/of serieuze investering te beginnen. Ook met kleine stapjes kunnen we al een beter rendement halen met betrekking tot milieu en efficiëntie. Het enige dat we achter ons moeten laten is de angst om interne gegevens met elkaar te delen. Want informatie delen leert ons hoe we zaken zoals verspilling, leverbetrouwbaarheid, voorraadbeheer en zaken met betrekking tot circulaire technologie, kunnen verbeteren. Niet voor één keten maar voor de hele keten. Hoe we daarmee geld kunnen verdienen, vertel ik je in het volgende keer blog. Als geld verdienen de milieubelasting verlaag, is dat al voor velen een motivator om stappen zetten naar de ideale toeleveringsketen.

Tot dan!

Berry Nouwens

Dit blog is onderdeel van de zesdelige blogserie speciaal voor directie en inkopers werkzaam in de machine-industrie en apparatenbouw. Lees ze allemaal en ontdek hoe je met je toeleverancier geld verdienen kunt. Een keer sparren? Neem dan gerust contact op.

 

Ik wil meer informatie/telefonisch contact